Fakta om Värmestrumpor

Allt du behöver veta och lite till

Vad och hur

Vad är värmestrumpor och hur fungerar dem

Värmestrumpor, eller elstrumpor som de kanske borde kallas,
är strumpor som värmer foten med hjälp av insydda elslingor. Slingorna, som drivs av batterier, är vanligen placerade vid tårna och fotens främre del, dvs sällan hela foten. Det beror på att det vanligen just är om tårna och framfoten som behovet av extra värme är som störst (man fryser sällan om t.ex. hälen). Kan flika in att billiga märken (ofta “Kina-kopior) värmer under foten och inte runt tårna, vilket ger sämre funktion.

Batteriet sitter i sin tur ofta längst upp på strumpan, precis under knät.  Detta för att de annars skulle kunna vara i vägen i t.ex. skidpjäxor eller andra större skor. 

Värmen regleras genom att knappreglage som sitter på batterierna. Vissa modeller kan även styrs från en app i mobiltelefonen, via Bluetooth.

Genom extra värme har kroppen möjlighet att kunna upprätthålla tillräcklig temperatur i extremiteter såsom tår.

Egenskaper

Elslingornas placering

Elslingornas placering har stor betydelse för funktionen. Vanligen löper slingorna över tårna, där de flesta har slingor runt hela tåpartiet (över- och undersida), medan andra bara har på översidan. Argumentet att bara ha på ovansidan är att det annars går bort mycket värme/energi i att värma nedåt, som ändå kyls relativt ordentligt genom fotsulan (kylan kommer underifån). Omvänt kan man då argumentera för att det verkligen behövs på undersidan. Klart är dock att slingor helt runt om värmer bättre.

Material

Material i strumpan påverkar värmekapacitet, komfort och hållbarhet. Det är inte så beroende av själva eluppvärmningen, utan gäller mer generellt för strumpor som sådana. Vanliga material för värmestrumpor är dock mer eller mindre inslag av upp, vanligen merinoull. Det är ett naturligt material som håller värmen bra, luktar inte och är relativt snabbtorkande. Dock inte så hållbart, varvid andra material blandas in (konstmaterial).

Passform

Passformen har betydelse och då inte bara den över själva foten, utan också över vaden. Vanligen fästs ju batteriet i ovankant under knät, varvid underbenets längd och vadens tjocklek också har betydelse. Efter att ha provat de flesta värmestrumpor på marknaden kan vi konstatera att själva längden inte har så stor påverkan, men om man har relativt stora vader så kan strumpor med slim fit eller kompression vara störande, eller kanske rent av inte fungera

Drifttid

Drifttid är den tid som batteriet genererar värme och beror därför helt av batterikapaciteten. Det här kan vara en problem under längre användningstider, säg tolv timmar. I alla fall om det är väldigt kallt ute, eftersom det går åt mer energi under extrem kyla, samt att batterierna håller sämre vid dessa förhållanden. Det finns åtminstone två lösningar på detta där några tillverkare arbetar med att kunna koppla strumporna till vanliga powerbanks genom standardiserade USB-kontakter (Avignon) medan andra kan styras med pulserande värme (av och på enligt ett schema) som då spar energi (Lenz).

Färg

Färgen har ingen betydelse för funktionen, utan här handlar det bara om vad man tycker är snyggt. Svårt och grå är de vanligaste färgerna, men vissa märken, såsom Lenz, har gröna mer nischat mot jaktsegmentet.

Användningsområden

Jakt

Fiske

Skoteråkning

Vintercykling

Byggarbetsplatser

Motorcykel

Hundpromenad

Längdskidor

Alpin skidåkning

Värmestrumpor har ett brett användningsområde. De passar bra i princip när som helst då du kan tänkas frysa om fötterna. Vanligt är då under traditionella vinteraktiviteter såsom skid- och skoteråkning. Men det är också vanligt att cyklister och motorcykelåkare har nytta av strumporna under höst-, vinter- och vårsäsong. Ytterligare en grupp användare som vistas ute i skog och mark är jägare och fiskare, vars många gånger långa dagar ute i naturen underlättas med extra värme. Så är det också för byggnadsarbetare, där allt fler upptäckt fördelen med värmestrumporna under kyliga vinterdagar på bygget.

Skötsel och Tvätt

Tillverkarna skickar med skötselanvisningar där de flesta påpekar att batterier inte ska förvaras fulladdade då de inte används (t.ex. under sommarhalvåret) samt att strumporna vanligen ska tvättas i 30 grader. Flera tillverkar skickar med separata tvättpåsar. Det är så klart viktigt att inte tvätta batterier i tvättmaskinen.

värmestrumpor - vinterns hetaste produkt

Andra alternativ

Liner

En liner är en tunn strumpa (eller handske) som kan användas som en innerstrumpa under en tjockare. De är vanligen av ull, vilket ger ett isolerande skikt.

Värmesulor

Värmesulor är ett vanligt alternativ som precis som värmestrumpor drivs av el från ett batteri. Här kommer värmen följaktligen underifrån, vilket då innebär att en del värme går neråt mot skosulan till ingen nytta. Samtidigt gör lösningen att olika typer av strumpor kan användas.

Här är en utmärkt video som jämför strumpor och sulor.

Och här finns en annan jämförelse mellan värmestrumpor och värmesulor.

Fotvärmare

Värmepåsar är ”behållare” av någon kemikalie som kan alstra värme. De finns både som engångs- och flergångspåsar. Flergångspåsar måste ”laddas upp”, vilket oftast sker genom att de kokas i vattenbad. Värmepåsar har fördelen att de är billiga och kan användas lite varsom (tex stoppas ner i en sovsäck för värme), men har den stora nackdelen att de sällan passar i ett par skor.

Här hittar du oss

Skicka meddelande

Adress

SportOffice AB
Nyodlingsvägen 28
167 66 Bromma

Telefon och mail

Telefon: +46 (0)70 552 81 59
Mail: info[at]sportoffice.se

Social media

Kontakt